Wat is het belangrijkste in het leven na jezelf? Familie. Van wie hou je meer dan van wie ook ter wereld? Familie. Met wie breng je de meeste tijd door? Werkpartners. Wat? Werkelijk? Zouden we geen tijd met onze familie moeten doorbrengen?

Breng tijd met anderen door

De meeste mensen brengen de minste tijd door met degenen van wie ze het meest houden. Ja, we moeten zeker voorzien in de fysieke behoeften van onze geliefden. Maar tijd is ons kostbaarste goed op deze aarde. Een moment dat voorbij is, kun je nooit meer terugkrijgen. Hoe we onze tijd besteden laat zien wat onze echte prioriteiten zijn.

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over “kwaliteitstijd” versus “kwantiteitstijd”. Ik heb nieuws voor jullie. Het is niet ons doel om te rechtvaardigen dat we geen tijd met ons gezin doorbrengen, maar om alle tijd die we kunnen doorbrengen, groot of klein, effectiever te maken. Met effectiever bedoel ik dat het de individuen en hun relatie moet opbouwen en versterken door gezamenlijke activiteiten te ondernemen zoals een dagje uit met het hele gezin. Lekker actief of sportief, misschien wel interactief? Jullie weten het best wat de juiste fit is.

Een aantal handige tips!

Dat betekent niet tv-kijken, ruzie maken, zeuren, de les lezen, of een hekel hebben aan het gedwongen samenzijn.

Het betekent wel praten, helpen, samenwerken, complimenten geven, lachen en zelfs de nodige discipline opleggen. Deze onderwerpen zouden elk hun eigen artikel kunnen hebben. Vandaag wil ik me alleen concentreren op het maken van tijd om deze kostbare relaties op te bouwen.

1. Eet Samen

Probeer als gezin samen te eten. Meestal zijn er maar een paar kleine aanpassingen nodig om iedereen samen te laten eten of ontbijten.

Dit is een goed moment om waardering te tonen. Heeft iemand geholpen de maaltijd voor te bereiden of de tafel te dekken? Heeft iemand kleine broer geholpen zijn schoen te strikken? Met de baby gespeeld zodat mama iets kon doen? Laat hen weten dat je hen waardeert.

Stel vragen waarvan je weet dat ze een positief antwoord of gesprek uitlokken. Praat over onderwerpen waar je familie in ge├»nteresseerd is. “Hoe gaat het met die kikkervisjesverzameling?” “Wanneer treedt jullie schoolband weer op?”

2. Familiebijeenkomst

Mijn baas op het werk eist dat we een wekelijkse personeelsvergadering bijwonen. We bespreken de doelstellingen voor de week, maken opdrachten, bespreken problemen, stellen doelen, meten de voortgang, enz. Dit alles draagt bij tot het succes van het project.

Denk je niet dat we ons hoogste project, het opvoeden van een sterk gezin, dezelfde aandacht moeten geven?

Waarom houden we geen stafvergadering over het gezin? Door 30-60 minuten per week aan dit soort administratieve zaken te besteden, kan de week veel soepeler verlopen.

Het is heel belangrijk dat je consequent bent. Consequent zijn laat zien dat je om hen geeft voor de lange termijn en dat je niet probeert om het gezin “snel op te lossen”.

Plan een agenda, al is het maar zo simpel als het synchroniseren van agenda’s.

Ik weet dat u deze kleine methodes om tijd met uw gezin door te brengen de grootste beloning zult vinden. Moge het eenvoudige concept van samen eten en samen plannen u en de uwen sterken.