Dit innovatieve apparaat ziet eruit als een gewone notebook, maar kan fungeren als een tablet wanneer je er een nodig hebt. De vraag is: hoort een touchscreen eigenlijk wel thuis op een laptop?

Steve Jobs vond van niet. Op de vraag waarom Apple notebooks niet van de touchscreen-technologie voorzien zullen zijn, zei hij: “Aanraakoppervlakken willen niet verticaal zijn.” Dit citaat wordt vaak aangehaald door degenen die laptops met aanraakschermen afkeuren.

Wat krijg je als je een notebook en een tablet samenvoegt? Een laptop met aanraakscherm!

Touchscreen-onderzoekers weten al lang dat het langdurig gebruik van een touchscreen moeizaam kan gaan. Als je je arm uitgestrekt voor je houdt, wachtend om een scherm aan te raken, zul je je op zijn zachtst gezegd ongemakkelijk gaan voelen. Als u daarentegen een muis gebruikt, rust uw hand comfortabel op het bureau.

De touchscreen-enthousiastelingen beweren echter dat de onderzoekers het gebruik van een touchscreen verkeerd hebben bekeken. Een touchscreen is geen vervanging van je muis en toetsenbord – het is een aanvulling, zeggen ze. Dit argument overtuigt deskundigen niet, die waarschuwen dat het gebruik van aanraakschermen in verticale positie ergonomisch riskant is.

Steve Jobs verwees beroemd naar de “gorilla-arm” toen hij uitlegde waarom hij nooit een laptop met aanraakscherm zou lanceren. “Het gorilla-armsyndroom is het touchscreen-equivalent van het carpale-tunnelsyndroom, een pijnlijke aandoening waarmee veel muisgebruikers bekend zijn.

Sommigen beweren dat het aanraken van het scherm om bijvoorbeeld pictogrammen te selecteren, eigenlijk handiger is dan het gebruik van een muis. Anderen beweren dat hun vingers te groot zijn om te gebruiken op de elementen die oorspronkelijk zijn ontworpen voor een kleine pijlcursor. Hoe groter het scherm en hoe lager de resolutie, hoe gemakkelijker het is om je vingers op het scherm te gebruiken.

Hoe vertaalt dit zich dat naar een gezins laptopgebruik?

Een ander probleem met apparaten met aanraakfunctionaliteit is dat een lichter apparaat kan kantelen als je op het scherm drukt. Bij tablets, smartphones en e-readers bestaat dat gevaar niet, omdat je het scherm in je handen houdt en de stand van het scherm naar eigen inzicht kunt manipuleren. In dit licht bezien zijn laptops duidelijk minder aanraakvriendelijk.

De touchscreen laptop Zorgen voor een kortere levensduur van de batterij. Bovendien zijn touchscreen-panelen dikker dan normale schermen. Laten we tot slot niet vergeten dat een touch-display bijna synoniem is met vlekken op het scherm van je apparaat.

Hoewel Microsoft duidelijk een tegendraadse houding heeft aangenomen, door hun Windows 10 voor het eerst uit te rusten met een touch mode. Apple, verrassend (of niet), volgde al snel.

Waarom zou je je toetsenbord en een muis willen vervangen – als het gewoon goed werkt? Bovendien, laten we niet vergeten dat er waarschijnlijk al een touchpad op uw laptop zit. Dus, waarom gebruiken we het niet? Volgens de ny400.nl tech-giganten zaten we alleen maar te wachten op hun laptops met touchscreen